Traditie

Kostuum

De stichtende leden van de Academie zijn erin geslaagd de kledij weer samen te stellen van de ritmeesters van het Belgisch hof eind 19e en begin 20e eeuw. Het is een manier om hulde te brengen aan ons cultuurhistorisch patrimonium.

Het kostuum, waar de nationale driekleur in terugkomt, benadrukt het silhouet van de ruiters en amazones, en ook hun houding, die constant in harmonie moet zijn met de bewegingen van het paard.

Werk

De academische rijkunst is ontzettend veeleisend en vraagt ontelbare kwaliteiten die men dagelijks moet zien te concretiseren.

Eerst en vooral een onveranderlijke dosis geduld: een paard africhten vergt vijf tot zes jaar, ook al kan een ruiter nooit tevreden zijn want de perfectie is onbereikbaar, zoals bij elk kunstwerk.

Musici, schilders, beeldhouwers kennen de voldoening die enkel een artistieke passie kan bieden, maar toch hebben diezelfde kunstenaars een onstilbare honger naar verbetering.

Ook de ruiter ontsnapt niet aan deze eeuwige zoektocht naar een ongrijpbare volmaaktheid.

De academische rijkunst is een heel bijzondere moeilijkheid eigen, de ruiter drukt zich namelijk uit bij middel van een levend wezen, het paard. Dit heeft een wisselend humeur en eigen reacties, is soms erg gevoelig,  heeft spierpijn, luiert soms liever dan het dan werkt, is niet altijd in even goede doen, of mist soms zelfvertrouwen bij nieuwe oefeningen. Elke dag moet de ruiter rekening houden met deze onvoorspelbare reacties van zijn partner, het paard.

De ruiter moet beschikken over psychologisch doorzicht en moet zich ook nederig en bescheiden kunnen opstellen want het fijngevoelige paard zet hem zijn overmoedigheid al snel betaald. Tegelijkertijd moet hij ook vastberaden genoeg zijn om het paard te laten evolueren. Net zoals een atleet moet een paard geleidelijk aan zijn spiermassa opbouwen om uiteindelijk topprestaties te kunnen leveren.

De oefeningen moeten ontelbare keren worden overgedaan tot ze een verworvenheid zijn. Het paard moet ook leren in groep te werken en op te gaan in een groter geheel waar het zijn gangen en persoonlijkheid aan moet aanpassen.